Smerter – akut eller kronisk

Smertelindring

Fysisk smerte er ofte noget man forbinder med ubehag og noget man helst vil undgå, men man er nødt til at anerkende smertens positive sider.

Smerte er med til at indikere om der er noget du skal være opmærksom på. Hvis du efter et fald har ekstremt ondt i dit ben, så kan det være et signal om at dit ben er brækket.

Hvis du stikker din finger ind i en flamme, så vil smerten aktivere dine smerteimpulser som forhåbentligt får dig til at fjerne din finger fra flammen, for at undgå at du gør varig skade på den.

Ikke at være i stand til at føle smerte og at have stærke kroniske smerter, må betragtes som yderpunkterne af et kontinuum. Mellem disse to yderpunkter finder vi de fleste mennesker.

De fleste oplever fysisk smerte fra tid til anden, måske som følge af sport, gør-det-selv arbejde, eller ren og skær uheld. På andre tidspunkter planlægger vi situationer, der kan medføre smerter: udtrækning af en tand hos tandlægen, en operation på hospitalet, en fødsel, osv.

Når vi ved at vi kommer til at opleve smerte i et bestemt tidsrum, så er det muligt at anvende medicinsk bedøvelse, og dermed undgå det største ubehag.

Behandlingen

Med hypnose kan man aktivt gå ind og bede underbevidstheden om at holde smerterne ude af bevidstheden, akkurat som man kan få underbevidstheden til at nægte bevidstheden adgang til andre informationer.

Du har sikkert set shows hvor en scenehypnotisør har fået folk til at glemme deres eget navn eller et ganske almindeligt tal. Det er formentligt de samme mekanismer der spiller ind.

Et videnskabeligt forsøg, med hypnose og smertelindring, har vist at smerten stadig er der, men der bliver bare ikke reageret på den. Der er altså ikke tale om at fjerne smerten, men kun at fjerne informationen om smerten fra underbevidsthed til bevidsthed.

Klienten lærer desuden at kontrollere smerten til der opnås smertefrihed. Derefter læres selvhypnose og andre teknikker som sætter klienten, i stand til at tænde og slukke for smerten.

Det er muligt at opnå smertekontrol, så der opnås større overskud,  medicinforbruget reduceres eller helt frigives og livskvaliteten genvindes.

Det betyder at selv kroniske smerter kan blive til at leve med. Der skal påregnes min. 4 behandlinger og hjemme træning i de teknikker der indlæres.

Akupunktur er en anden mulighed i behandlingen af Smerter. Akupunktur sætter kroppen i stand til at udskille egne morfinlignede stoffer, opløse blokeringer og regulere de fysiologiske processer.

Det er også en mulighed at kombinere de to behandlingsmetoder, hvilket jeg ofte gør.